THE NETSPEAK - Därför bör du uppmuntra ungdomars dåliga språkplanering

 
"Netspeak refers to a variety of slang languages used by different people on the Internet." - Wikipedia
 
Det finns ett beteende som man ibland kan se online. Det kan ta sin form i ett argument på Twitter där någon säger att "Du kan ju inte ens använda korrekt grammatik!", eller i en artikel som varnar om hur ungdomar kommer förlora förmågan att stava meningar utan förkortningar (och då menas naturligtvis förkortningar såsom imo, tbx, tbh och så vidare och inte osv, t.ex. eller PS. som såklart är en naturlig del av språket med en viktig funktion). Det upplevda problemet handlar om hur språket används på internet, eller närmare bestämt i sociala medier. Eller närmare bestämt - i sammanhang där ungdomar skriver med och för andra ungdomar online. Jag har länge stört mig på det här, och efter att ha gjort en liten rant om just det här fenomenet på min Twitter häromdagen bestämde jag mig för att det förtjänar sitt eget litet blogginlägg.
 
Man brukar ofta dela upp mänsklig kommunikation i två kategorier - den verbala och den icke-verbala kommunikationen. Av dessa kategorier sker den absoluta majoriteten av kommunikationen icke-verbalt genom bland annat olika sorts kroppsspråk eller skiftningar i tonläget. Man brukar säga att den icke-verbala kommunikationen är det som avgör hur vi uppfattar den andra partens känslo- och handlingsläge. Det som sägs, alltså det verbala, är i jämförelse en ganska liten del av vår kommunikation. Att ta bort den icke-verbala delen av ett samtal innebär alltså problem. Man förlorar förmågan att läsa av vad den andre säger/känner vilket enkelt kan leda till missförstånd och konflikter. Detta har dock inte varit ett så stort problem förut då den skriftliga kommunikationen främst har tagit form av böcker, tidningar, brev osv. Den kommunikationen är i en högre utsträckning en envägskommunikation, till skillnad mot ett samtal öga-mot-öga vilket är en tydlig tvåvägskommunikation.
 
 
Men sedan hände något - internet. Den digitala revolutionen skedde och helt plötsligt blev "the world wide web" en del av våra liv (GOD BLESS). Något som såklart har inneburit många förändringar - inte minst på språket.
 
Idag är vårt URL-liv ofta lika viktigt som vårat IRL-liv, och dess kommunikation sker på ungefär samma villkor – och helt plötsligt märks dessa språkhinder av i en mycket högre utsträckning. Men! Vi människor är ju ändå så finurliga att vi kan anpassa oss efter våran omgivning och våra möjligheter. Och i och med det har vi kunnat - wait for it - utveckla vårt icke-verbala språkbruk till det skriftliga. Det kan ske genom emojis 😊😔😱, förkortningar såsom tbh eller atm, emoticons ヾ( ・`⌓´・)ノ゙ eller alla mängder av ~olika~ sätt att skRIVA PÅ. Jag menar, har ni tänkt på hur vi har börjat uppfatta olika tonvarianter och – you know it - känslo- och handlingslägen i sättet vi uttrycker skratt i textform? Eller vad säger ni, har verkligen haha, lol, hahahaha, hah och HAHHHAHHAHA samma innebörd? 
 
 
Och – ärligt talat. Är inte detta ALLDELES FANTASTISKT? Vi har lärt oss att SKRIVA DET ICKE-VERBALA för guds skull. 


För att klarifiera - jag säger naturligtvis inte att vi alla bör börja skriva som de flesta 15-åringar gör på Twitter eller Tumblr. Det jag säger är att det är viktigt att kunna variera sitt språk efter t.ex. den information man ska förmedla, den situation man befinner sig i samt hur man vill att det ska uppfattas. Det är ju trots allt därför vi har ett språk, och med tanke på att de flesta inte betonar sina uppsatser på ~*det här*~ sättet!!!!! så kan vi ju konstatera att vi människor (även de unga!) har möjligheten att anpassa sitt språkbruk. Precis som vi gör när vi har ett annorlunda språk då vi talar med farmor, en läkare och våra vänner. Och kanske, kanske det inte alltid är ungdomen som behöver läxas upp om sin syn på språkbruk.


Personligen så älskar jag verkligen språket på internet. Inte (bara) för att det är kul eller bra att använda, utan för att det helt enkelt är så förbannat intressant. Allmänheten har bara varit online i drygt 20 år, så de här förändringarna har skett så snabbt. Och vi - vi har möjligheten att få se hur det växer fram och förändras över tid. Det... det är faktiskt ganska fantastiskt.

♀♡♀♡♀♡♀♡♀♡♀♡
Kom ihåg mig?