trångbott och funktionellt; ett hus på 3 meter

Om det är något som kan imponera på mig när det gäller arkitektur så är det smarta utrymmen, och det här huset måste jag verkligen säga har lyckats. På en 3-metersbred tomt i tätbebyggda Okazaki, Japan har Katsutoshi Sasaki + Associates byggt ett hus som både är funktionellt och snyggt. Trots sin sparsamma bredd är det här familjehuset varken instängt eller opraktiskt. Och tja - jag vet inte vad ni säger, men jag skulle då inte ha något problem med att bo här. Via.
 
♀♡♀♡♀♡♀♡♀♡♀♡

bostadsmarknaden är en kvinnofråga

Via.

Så var det dags för bloggutmaningen "En feministisk agenda" igen! Temat för den är veckan är bostadsmarknaden. Jag tycker bostadsmarknaden är ett väldigt intressant ämne, då bostadsfrågan på många sätt inte är ett typiskt feministiskt ämne men ändå har en stor inverkan på jämställdheten.


Vikten av att kvinnor är ekonomiskt oberoende är stor, men ändå så befinner sig många kvinnor idag i en beroendesituation gentemot män. Idag ser vi att fler och fler kvinnor blir fattigpensionärer (drygt ½ av kvinnor är fattigpensionärer, medans siffran hos män ligger på drygt ⅓) på grund av orsaker såsom att fler kvinnor än män har deltidsarbete, arbetar inom låglöneyrken samt har det största ansvaret för barn och hem.  Denna ojämställdhet är naturligtvis inget som helt plötsligt dyker upp när en går i pension, utan är något som förföljer kvinnor över hela deras liv. Vilken effekt har detta på kvinnors situation på bostadsmarknaden?

Det råder idag en tydlig gentrifiering, främst inom storstaden. Bostadspriserna höjs ständigt, bara förra året höjdes priset på bostadsrätter med 16% i hela landet och 9% i Stockholm. Konkurrensen är stor. Denna situation sätter många kvinnor i en underlägen situation när det kommer till friheten att hitta en bostad.

Ett exempel: Ett par bestående av en man och en kvinna som bor tillsammans i en bostadsrätt i Stockholm, men som nu bestämmer sig för att separera. Mannen har under en lång period haft ett heltidsarbete och har en större pension än kvinnan som har jobbat deltid och tagit ut en längre föräldraledighet för att ta hand om parets barn. Vilken av dessa personer har störst möjlighet till att bli beviljad ett bostadslån och köpa en bostadsrätt? Kvinnan har i det här fallet bara två val – antingen så flyttar hon till en annan stad där bostadspriserna är lägre, vilket kan innebära stora svårigheter när det kommer till exempelvis jobb och hennes barns möjligheter till att t.ex. ha kontakt med båda sina föräldrar, eller så flyttar hon runt i andrahands-lägenheter. Detta är en situation som många kvinnor befinner sig i idag, och som på så sätt bidrar till att kvinnor sätts i en ekonomisk beroendesituation till män. Lägg sedan till det faktum att många kvinnor utsätts för kvinnomisshandel och man inser hur mycket  bostadsmarknaden gynnar män i dagens läge.

Under de senaste åren har klyftorna mellan män och kvinnor ökat till kvinnors förlust, och vi måste inse vikten i att ha en bostadspolitik som inte ständigt minskar kvinnor frihet till ett bra liv. Vi kan inte bortse från att den gentrifiering som sker i storstäderna är en stor katastrof i kvinnors liv, och hur bristen på billiga bostadsrätter idag bara är ännu ett fuck you-finger mot jämställdheten.

♀♡♀♡♀♡♀♡♀♡♀♡

att hitta en ny second hand-affär 
Jag bestämde mig för att kolla in Frälsningsarmens second hand-affär här i Nyköping i fredags, och oj oj vad glad jag är för det. Med mig hem fick jag bland annat blusen och tröjan jag har på mig idag. Precis vad jag har letat efter! Tillsammans med en bok som jag köpte för att klippa lite i gick det hela på 80 riksdaler. Är så glad nu för jag tror jag har hittat en ny favorit när det gäller second hand-affärer. Då jag bor i en småstad och min gamla favorit slog igen förra året har jag inte haft något bra ställe, men nu så!
 
Annars har jag på mig en gråglittrig vardagsklänning från Topshop, en mellandagsfyndad ring från H&M och ett halsband som jag fick i julklapp av min farmor och som är designad av Efva Attling.
 
♀♡♀♡♀♡♀♡♀♡♀♡