biologism, aka varför jag inte bryr mig

Hörde ett samtal häromdagen som fick mig att tänka på det här med biologi, och kanske främst mäns påstådda större muskelmassa, och dess påverkan på jämställdheten. Eller rättare sagt, bli irriterad på detta påstående.

Till att börja med så har ju själva påståendet har ju slängts runt så mycket att man kan tror att alla män rent genetiskt innehar något sorts superserum alá Steve Rogers (pluspoäng om du förstår den referensen). Men hur många vet egentligen vad dessa skillnader är, och hur stora de är? Jag ser det som mycket oroande att folk sväljer dessa faktan utan några problem, eftersom det visar på okunskap om hur pseudokunskap har spelat roll för att för att hålla tillbaka feminismen genom tiden - och hur det fortsätter att göra det.

Sen så är det ju även så att detta faktum är totalt ointressant i dagens feministiska diskussioner. Ofta dras mäns muskelmassa upp som ett sätt att illegitimera jämställdhet, även om det är helt orelevant i sakfrågan. Det är ju inte som att dessa biologiska skillnader faktiskt representerar vårat nuvarande samhälle jämställdhetsmässigt. För att ta ett exempel så kommer det ju naturligtvis finnas stora prestationsskillnader i en sport eller ett yrke om det finns en skillnad i antalen. En sport med 70% fler män kommer självklart ha en motsvarande prestationsskillnad, eftersom konkurrensen är mycket högre. Biologiska skillnader är i ett sådant fall  nästan fullständigt oviktigt. Vad som däremot är viktigt är att skapa ett samhälle där inte ens kön avgör hur mycket tillåtelse och uppmuntran man får inom olika områden. Alltså - kulturen.

Kvinnlighet och manlighet ses oftast som motpoler, och sålänge man ser styrka som en manlig företeelse ser man kvinnlighet som en svaghet. För att förändra dessa könsroller måste vi tillsammans sluta att föra dessa uppgifter vidare som att de har betydelse i hur vårat samhälle ser ut. Att som individ ändå göra detta, är naturligtvis även det ett politiskt ställningstagande. Som Fanny Åström här poängterar så är ju även biologin politisk, i och med att den inte på något sätt är definitiv. Något av det som gör oss till människor är våran förmåga att förändra det som är biologiskt/naturligt. Var dessa ''resurser'' läggs, är naturligtvis ett politiskt beslut.

Kan Worf, kan du.

vad ska vi göra? krossa nazismen!


Som många av er säkert vet var det stora motdemonstrationer i Stockholm igår, och jag var såklart där. Funderade på att stanna hemma, men nej. Satte mig tillslut på tåget ändå.

För er som inte vet vad de här motdemonstrationerna handlar om kommer nu en liten walkthrough. För ett par månader sedan meddelades det att det nazistiska partiet SvP (Svenskarnas Parti) hade fått tillstånd att demonstrera och marcheta på Stockholms gator. SvP, tidigare Nationalsocialistisk Front, är ett parti som i liknelse med Sverigedemokraterna har försökt visa en ’’rumsrenare’’ sida utåt under de senaste åren. Med det sagt är det fortfarande samma Hitler-hyllande  och våldsdyrkande skinheads involverade.  Att få se dessa människor bli skyddade av polisen och staten var, och är, en hemskt skrämmande syn. Så vi demonstrerade.

Eftersom jag hade packning gick jag därifrån relativt tidigt och var därför inte med så mycket när det gick lite mer ’’hett’’ (eller ska jag säga blött haha) till. För er som var med till slutet – kudos. Är så stolta över oss alla.

lately


♡ köpte två nya t-shirtar härifrån.
♡ åt gyoza och sushi på ett nyöppnat ställe här i nyköping


♡ fick mina skor! de är minst lika snygga i verkligheten.
♡ spenderade lite sommarlov på lantstället.


♡ hittade en röda bönor-lp i en låda. feministisk 70-talsprogg i mitt hjärta.
♡ fick en fin tesil, formad som en blomma.

♡ ganska långt bak i tiden var jag även på grönan.
♡ och invigde mina lackplatåskor.